Diyet yağı söz konusu olduğunda, en önemli şey yediğiniz yağın türüdür. Az yağlı diyet yerine, yeni araştırmalar sağlıklı yağların sağlık için gerekli ve faydalı olduğunu göstermektedir.

Gıda üreticileri yağı azalttığında, genellikle şeker, rafine tahıllar veya diğer nişastalardan elde edilen karbonhidratlarla değiştirirler. Vücudumuz bu rafine karbonhidratları ve nişastaları çok hızlı sindirir. Bu da kan şekerini ve insülin seviyelerini etkiler. Sonuçta kilo alımına ve hastalığa neden olur. 

Sağlık Profesyonelleri Takip Çalışmasından elde edilen bulgular, yağdan alınan toplam kalori yüzdesi ile kanser, kalp hastalığı ve kilo alımı dahil olmak üzere herhangi bir önemli sağlık sonucu arasında bir bağlantı olmadığını göstermektedir.

Az yağlı bir diyet benimsemek yerine, faydalı “iyi” yağlar yemeye ve zararlı “kötü” yağlardan kaçınmaya odaklanmak daha önemlidir. Yağ, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. “İyi” doymamış yağlar içeren yiyecekleri seçin, doymuş yağ oranı yüksek yiyecekleri sınırlayın ve “kötü” trans yağlardan kaçının.

YAĞ ÇEŞİTLERİ

“İyi” doymamış yağlar – Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar – hastalık riskini azaltır. İyi yağları yüksek gıdalar arasında bitkisel yağlar (zeytin, kanola, ayçiçeği, soya ve mısır gibi), fındık, tohumlar ve balık bulunur.

“Kötü” yağlar – trans yağlar – küçük miktarlarda yenseler bile hastalık riskini artırır. Trans yağ içeren gıdalar, öncelikle kısmen hidrojene yağdan elde edilen trans yağ ile yapılan işlenmiş gıdalarda bulunur. Neyse ki, bu gıdaların çoğunda trans yağlar elimine edilmiştir. Trans yağlar arasında;Margarin, Ekmek, pasta gibi unlu mamüller, Patlamış mısır, Dondurma, Atıştırmalıklar, Patates kızartması, çıtır tavuk gibi fast foodlar, Kahve kreması olarak sayılabilir. 

Doymuş yağlar , trans yağlar kadar zararlı olmasa da, doymamış yağlara kıyasla sağlığı olumsuz etkiler ve en iyi şekilde ölçülü olarak tüketilir. Çok miktarda doymuş yağ içeren yiyecekler arasında kırmızı et, tereyağı, peynir ve dondurma bulunur. Hindistan cevizi yağı ve hurma yağı gibi bazı bitki bazlı yağlar da doymuş yağ bakımından zengindir.

Kırmızı et ve tereyağı gibi yiyecekleri kestiğinizde, bunları rafine karbonhidratlar yerine balık, fasulye, fındık ve sağlıklı yağlar ile değiştirin.

Az yağlı diyetler başarısız

Az yağlı diyet bir zamanlar en iyi diyetler iken, sonraki araştırmalar düşük yağlı diyetlerin etkisiz olduğunu ve dahası sağlıklı yağlar yemenin sağlık için faydalı olduğunu göstermiştir.

  • Amerika Birleşik Devletleri’nde, Amerikan diyetindeki yağ yüzdesi 1960’larda yüzde 45’ten 1990’ların sonunda yaklaşık yüzde 33’e düşmesine rağmen obezite giderek daha yaygın hale geldi. Yani yağ kesmek belleri küçültmek değildir. 
  • Bir yıl veya daha uzun süren deneysel çalışmalar, diyetteki yağ ile ağırlık arasında bir bağlantı göstermedi.
  • Sekiz yıllık Kadın Sağlığı Girişimi Diyet Modifikasyonu Denemesinde, az yağlı bir diyetle beslenen kadınlar, normal yemeklerini yiyen kadınlardan daha fazla kilo vermediler veya daha fazla kilo almadılar.